Búcsúbeszéd

Életút - Memoár írás 

Szolgáltatás megrendelése

Miután felvette velem a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben, lehetősége van személyesen és/vagy telefonon vagy Google Meet-en keresztűl is az életút illetve a szertartás menetének megbeszélésére. 

FONTOS, hogy minden esetben e-mailben kérek megrendelést elküldeni részemre, amely tartalmazza:

  • az elhunyt nevét, 
  • a temetés időpontját 
  • milyen szolgáltatásokat szeretne megrendelni.

Megbeszélés módja

Amennyiben telefonon kényelmesebb Önnek, ez esetben Én hívom fel az előzetesen megbeszélt időpontban. Hozzávetőlegesen 1 - 1,5 óra alatt mindent meg tudunk beszélni.

Ha személyes találkozáshoz ragaszkodik, természetesen Önnek és a családjának megfelelő időpontban egyeztetve találkozunk az Ön otthonában vagy ahol komfortosabb.

A covid és nagyobb távolság okán is kényelmes megoldás az online azaz a Google Meet-en történő webkamerás beszélgetés, amelyhez több családtag is tud csatlakozni.

A búcsúztató szöveg megbeszélésekor kronológiai sorrendben megyünk végig szerette életén. Kérdéseket teszek fel, amelyből egy jó beszélgetés lesz végűl, hiszen a családtagok olyan dolgokat is elmondanak nekem, amit nem szeretnének, hogy a beszéd tartalmazzon. Azért mesélik el családtagjukról, hogy jobban megismerhessem Őt. Ennek mindig örülök, mert olyan képet kapok az eltávozottról, amely sokat segít abban, hogy igazán személyes és bensőséges hangvételű búcsúbeszédet fogalmazzak meg. Szeretek hallani vicces történetelet, egyéniséget kifejező jelzőket és bármilyen információt, amivel körvonalazódik az elhunyt személyisége.

Életút felépítése

Bevezetés

Egy verssel kezdem a búcsúztatót, amely a ráhangolódást segíti. Majd pár gondolatban az elmúlásról és a gyászfeldolgozás jelentőségéről beszélek. Az elhunyt nevét és korát ekkor ismertetem. Az életévének megfelelő stílusban, egy-egy eseményére utalva, az Életutat ekkor vezetem be. 

Életút

A család kérése szerint megbeszélt részletességgel  úgymond 'elmesélem' - az elhunyt életét. Beleszőve azokat a gondolatokat, amelyeket a családtagok elmondtak. Ezeket a személyes emlékeket - ha kérik - E/1.személyeben mondom.... mintha maga az özvegy vagy a gyermek mondaná el. Minimális évszámmal és olyan tartalmasan mondom el szerette életét, ahogy azt kéri. Ha csak 'nagy vonalakban' szeretné az életutat hallani, természetesen úgy fogalmazok.

Befejezés

Az életút után a búcsúzók nevét sorolom fel - ezt is olyan részletséggel, ahogy azt a család szeretné. Itt egy vers is elhangzik a végén, mellyel személyesebb a végső búcsú a család részéről. Majd egy záró gondolat következik. Eztán a gondolatok után kísérjük el az elhunytat a sírig vagy vízi temetésnél ekkor következik az vizi urna vízre helyezése.

A Ravatalozóban elhangzó búcsúztató időtartama részemről 15 - 17 perc. Ettől hosszabb csak akkor lesz, ha barátok vagy kollégák is szeretnének búcsút venni saját gondolataikkal. Ehhez mérten lehet 30 perc is a búcsúztató. A sírnál pedig pár perc a szövegem.

Lehetőség van életút nélküli búcsúztatásra is, ennek időtartama kb. 10 perc.

Zene

A temetési zene meghatározó szerepe

A temetés klasszikus dalait érzelem, szenvedély és az időtlenség jellemzi. Függetlenül attól, hogy milyen hangulatot szeretne, vannak klasszikus darabok, amelyeket mindíg használok. A műfaj fontos részét képezi számos élet mérföldkőnek a megjelölésében. 

Nagy hangsúlyt fektetek a kegyeletteljes zenék összeállítására. Ezt minden esetben a megrendelő hozzátartozóval egyeztetem. Kizárólag az elhunyt életének stílusához, az elhunyt neméhez passzoló zenéket válogatok össze, akkor is, ha nincs kifejezett kérés... azaz rám bízzák. 

Ma már teljesen elfogadható, ha a klasszikus dal válogatásokat össze keverjük más műfajok zenéivel. Fontos dolog az, hogy olyan zeneszámokat válasszon ki, amelyek tiszteletben tartják az elhunytat, akit tisztelnek, ami tükrözi azt a hangulatot és hangszínt, amelyet szeretnének elérni, és egyben kifejezni az érzéseiket, amelyeket közvetíteni próbál

A zene minden társadalomban kollektív és közösségi. A zene összehozza és  összeköti az embereket. Noha a zenét gyakran szórakozásnak gondoljuk, gyakran figyelmen kívül hagyjuk az érzelmek kiváltására való képességét. Beethoven híres volt arról, hogy híres szonátáiban képes volt kiváltani az öröm, a szomorúság, a veszteség érzelmeit. Nyilvánvaló, hogy a zenenek van érzelmi horogja, e mellett sokkal több zajlik még a hanghullámok és az emberi agyban működő szinapszis mellett. A zene és a hangulat olyan módon kapcsolódik egymáshoz, amelyet a tudomány nem tudott megmagyarázni. 


ZENE

Ravatali időben...

....alatt is - ami 1 óra - zenét szolgáltatok (Budapest, Debrecen 30 perc a ravatali idő). Itt általában a temetkezés hangtechnkai felszereléséről szól az átlam vitt zenék. Én a saját hangtechnikai felszereléssemmel a sírnál biztosítom a zene kiváló hangzását. Megj: A szolgáltatók nem fektetnek nagy hangsúlyt a személyes hangvételre. Igy ugyan azok a zenék szólnak egy idős hölgynél és egy fiatal férfi temetésén is.

Amennyiben a ravatalozóban kiváló hangtecnika van vagy a temetkezés tud hozni hiábátlan hangosítást, akkor én természetesen a ravtalozóban nem, de a sírnál mindig biztosítok hangosítást!

Fontos tisztáznom! A hangosítás: a mikrofont jelenti és nem a zene szolgáltatást. Tehát, ha Ön nem kér hangosítást a temetkezéstől, akkor nem lesz mikrofon a ravatalozóban! Én mint búcsúztató a ravatalozóba csak a zenét viszem, viszont mint írtam a sírhelyhez a zenét és a mikrofont is.

Búcsúztatás alatt...

...nem szól zene, mivel sok esetben zavaró lehet. Hosszú évekig búcsúztattam így, tehát van benne rutinom, milyen zenék az ideálisak aláfestő zenének. Amennyiben zene mellett szeretné hallani szerette búcsúztatását, ezt kérnem jelezni szíveskedjen.

Ravatal bontáskor...

...indítom a zenét, amelyet szintén előzetesen egyeztettem a hozzátartozóval. Általában ez két zeneszám szokott lenni. A koszorúkat bepakolják az autóba, majd az urnával vagy koporsóval elindulva a sírelyig megható zenék szólnak. Ekkor mobil bluetooth hangszóróval szolgáltatok zenét.

Sírnál...

...a sírbeszéd következik. Itt végleg elköszönünk és utoljára intünk végső búcsút. Szép verssel,  családot megnyugtató gondolatokkal zárok. Illetve egy olyan verssel, amivel talán az eltávozott köszönt volna el.

Mint minden más kiválasztott zenénél, a temetéshez használt dalok esetében is, a szerzői jogokat betartva, az Artisjus engedélyével hangzank el.


A zene a lelkünkbe ágyazódik

A temetési szertartásokon a zene létfontosságú szerepet játszik. Az elveszett szeretett ember életének ünneplésének fontos része. A zene a lelkünkbe ágyazódik, és felidézheti a rég elfeledett emlékeket, amelyeket csak a zene hozhat felszínre.

Hallgasson bele


Memoár

Gondoskodjon még életében arról, hogy élete történetét megírják


Ha egyedül él és nincs aki el tudná mondani nekem élete fontosabb momentumait vagy csak szeretné, ha élete történetét pontosan és részletesen valaki leírja és megfogalmazza egy kerek történetté majdani temetésén..... akkor Memoárt kell készítenünk. Keressen, hívjon bizalommal és amikor Önnek megfelelő, egy személyes találkozás keretében (vagy ha személyesen nem szeretné vagy nincs rá mód), akkor telefonon fel tudom venni élete történetét. Ezt legépelem,  stilisztikailag alakítom és úgy fogalmazom meg, hogy íve legyen a történetének. Ezt e-mailben és/vagy személyesen átadom Önnek. 

Amennyiben bekövetkezne a megrendelő halála, a hozzátartozók részéről már nem lesz teendő, csak a zenék kiválasztása és egyéb részletek megbeszélése marad.


Szeretnél Polgári Búcsúztató lenni? Csatlakozz a Búcsúztatói Mentor Programhoz!

Szolgáltatás megrendelése

Kérem, adja meg adatait és a lehető leghamarabb felveszem Önnel a kapcsolatot.