Rólam

17év Búcsúztatói tapasztalat  - Temetkezési Szolgáltatói OKJ bizonyítvány -  2.Generációs Temetkezési Szolgáltató

2006 óta látom el ezt a nehéz, de fontos és szép feladatot - a polgári búcsúztatást. A temetkezési szolgáltatói szakvégzettségemet is ebben az évben szereztem meg. Nevelőapám és édesanyám 1994 óta foglalkoznak temetkezéssel, így én már ebben nőttem fel. Természetessé vált, hogy gyászolókkal beszélget édesanyám, láttam hogyan segít nekik a megnyugtató szavaival. A virágbolt és a temetkezés bőven adott feladatot minden családtagnak. Így számomra is természetes  vált temetőbe és temetésekre járni, tudom hogyan kell egy koszorút jól megkötni, hogyan készítünk el egy elegáns és kegyeletteljes ravatalt vagy sírhantot. Jól koszorúzni temetés végén vagy egyáltalán szakmailag mikor mondhatom azt egy temetésre, hogy 'szép' volt. 

Az Okj- s temetkezési szolgáltatói képzés előfeltétele volt a gyakorlat megléte. Úgy gondolom, hogy a sok-sok év gyakorlata volt az, ami temetkezési szakemberré tudott tenni. 

Ebből az indíttatásból 2010-ben alapítottam meg saját temetkezési vállalkozásomat a Memento Temetkezést. 5 éven át voltam ügyvezetője a cégnek, s ezen idő alatt több száz családot ismertem meg, némely családokkal a mai napig tartom a kapcsolatot. Hiszen a temetés szervezés, az elveszített családtag életútja, a család történetének átbeszélése során lélekben közelebb kerülök az egyedül maradt hozzátartozókhoz. Sok esetben már nem is a temetés megszervezéséről, a zenékről és a temetés koreográfiájáról beszélgetünk, hanem már csak úgy az 'élet nagy dolgairól'. Talán úgy is mondhatnám, hogy  lelki támaszt, segítséget adok, enyhítést a gyászban rekedt családtagok számára.

Az évek alatt több száz gyászoló család búcsúzott hozzátartozójától, jó ismerősétől az én közreműködésemmel. Ez alatt magam is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amelyek segítettek az egyéni stílus és hangvétel kialakításában, a különböző élettörténetekhez illő, sokrétű búcsúztató szövegek létrehozásában, dalok összeállításában.

A hozzátartozók visszajelzései megerősítettek abban, hogy időtálló, szép gondolatok gyűltek össze az elmúlt esztendőkben. Így ez idő alatt több ezer elhunyt életútját fogalmaztam meg és búcsúztattam el 0-tól 100 éves korig.

Szeretném a mai kor igényeihez alakítva: a versek, idézetek, gondolatok, zenék által segítve a gyászolókat a fájdalmuk kifejezésében, ám egyúttal kapaszkodót is adva a gyász feldolgozásához. 

Katonai temetésen polgári búcsúztatás
Katonai temetésen polgári búcsúztatás
Polgári búcsúztató ravatalozó teremben
Polgári búcsúztató ravatalozó teremben

Mi az a Búcsúztató vezette temetés?

A szeretett ember halálának tiszteletteljes eltemetéséhez nem mindig kell a tradicionális vallási szertartásokat bevonni. Amikor egy elhunyt személy életének megemlékezéséről van szó, egyesek inkább a személyesebb megközelítést részesítenek előnyben.

Ebben az esetben a Búcsúztató - Szónok által vezetett temetés lesz ideális, mivel humanista perspektívába helyezkedik, így lehetővé teszi a család vagy az elhunyt személy világnézetének bemutatását. A búcsúztató által tartott szertartást nyitott, befogadó megközelítése miatt, egyre több gyászoló család választja. Ami mellette szól, hogy személyes és egyedi minden szertartás. 

Valójában egy 2012-ben végzett felmérés kimutatta, hogy a hagyományos - egyházi temetések nagyrészt nem nyújtanak semmiféle pszichológiai vagy érzelmi megnyugvást vagy gyászfeldolgozást. Az ilyen temetésen résztvevő gyászolók gyakran szomorúbbak vagy depressziósabbak lettek, miután véget ért a szertartás.

Mindannyian egyediek vagyunk, és úgy gondolom, hogy fontos lehetőséget biztosítani az egyének és a családok számára, hogy elmondják általam a szeretteik életét olyan megközelítéssel, amely a legjobban illeszkedik hitükhöz.

Online foglalás

Foglaljon időpontot a búcsúztatáshoz, melyet e-mailben igazolok vissza.