Ha nincsenek szavak: Útmutató az együttérző kártya megírásához

2020.10.16

Miért olyan nehéz megmondani, kifejezni együttérzésünket? De, ha nincs ideje egy hosszú részvétnyílvánító levél megírásra, íme pár ötlet, amely lényegretörően írja le szimpátiánkat.


Mit mondjak:

Legyen őszinte és ossza meg érzéseit anélkül, hogy beárnyékolná a gyászoló bánatát.

Példa a fájdalom megfelelő megosztására: "Zoltán olyan pozitív személy volt az életemben. Humora annyi örömet okozott nekem az évek során. Borzasztóan hiányozni fog."

Példa a gyászoló fájdalmának árnyékolására: "Ez a legszomorúbb dolog, ami valaha történt velem - nem tudom, hogyan fogom ezt átvészelni."

Ossza meg kedves emlékét, ha van ilyen - különösen, ha akinek küldi még soha nem hallotta. Minden, ami fontos számodra, az különleges lesz, még akkor is, ha ez jelentéktelennek tűnik.

Ossza meg, hogyan emlékezhet és tisztelheti tovább az elhunytakat 

Például: "Tudom, hogy József szerette a brassóit. Amikor meglátom az étlapon, biztosan megrendelem, és rá gondolok."

"A gyermekeim túl fiatalok ahhoz, hogy emlékezzenek az édesapjukra, de mesélek nekik azokról a kalandos nyarakról, amelyeken együtt kirándultunk. Megtanítom őket arra, hogyan gyújtsanak tábortüzet, akárcsak ő.


Ha segítséget szeretne felajánlani a gyászoló ismerősének, barátjának, legyen konkrét. 

Kerülje el  a "hívjon engem, ha szüksége van rám" - mondatot.  Konkrét módon segítsen. Próbáld ki:  "Jövő héten hozok neked vacsorát", vagy "Szombat reggel vigyázhatok a gyerekekre".

Ha olyan helyzetben van, hogy folyamatos támogatásttud kínálni, ne habozzon megosztani, amit tehet. Például: "Minden vasárnap délután otthon vagyok. Szeretném, ha a gyerekeid a hétvégén átjönnének hozzánk, így van időd magadra. Minden vasárnap szívesen várjuk őket." Vagy: "Mi lenne hasznosabb, ha minden pénteken áthoznám a vacsorát, vagy inkább kirándulni venném a kutyáját?

Mit ne mondjak:

Kerülje az összes közhelyet. Gyakori példák:

  • Erős vagy, ezt át fogod élni
  • Jobb helyen vannak
  • Mindig veled / a szívedben lesznek
  • Legalább ők .... (nem szenvedtek, már nem szenvednek, nem tudták, mi történik, volt alkalmuk búcsúzni stb. Stb. Stb.)
  • Az emlékeid vigasztalást nyújtsanak neked
  • Minden okkal történik
  • Istennek szüksége volt egy angyalra
  • Isten nem adna többet, mint amennyit bírsz

A legjobb, ha nem említi a vallási nézeteket. Ne felejtse el, hogy azok az emberek, akik hitükben megnyugvást takálnak, nem biztos, hogy úgy élik meg a veszteségeket, mint amiket fent felsoroltam, a veszteség után. A legjobb, ha az óvatosság miatt mellőzi őket.

A fent felsorolt ​​vallási kijelentések vagy közhelyek közül sok nem valójában a támogatás felajánlásáról szól. Arra biztatják a gyászolókat, hogy fogadják el új helyzetüket.

Mi van, ha én ...

Mi van, ha messze vagyok, és nem tudok közvetlen módon segíteni?

Még akkor is, ha fizikailag nem tud segíteni a gyászolóknak, támogatást nyújthat. Küldhet ajándékutalványt egy közeli étterembe vagy egy élelmiszer-kiszállítási szolgáltatást..

Mi lenne, ha nem igazán ismerném azt az embert, aki meghalt?

Egy kártyát még mindig nagyra értékeli egy gyászoló. Megoszthatja emlékeit arról is, amit elhunyt barátja / kedvese az elhunytról. Például: "Soha nem találkoztam a nagybátyáddal, de emlékszem, amikor elmondtad nekem azt a történetet, amikor ...." Vagy: "Tudom, milyen fontos volt számodra a nagymamád. Szeretnék még több történetet hallani róla, ha készen állsz. "

Mi van, ha bosszantom őket?

A lelki támogatás sok figyelmet igényel az apró részletekre és a társadalmi jelek figyelembevételével. Arról is szól, hogy megszüntesse a társadalmi normákkal szemben támasztott elvárásait (pl. Köszönetet kapjon), és megkönnyítse a gyászolókat.

Például, ha találkozott már olyan ismerősével, aki gyászol, de még nem hallott visszajelzést arról, zavaró volt e a látogatása, akkor újra felveheti a kapcsolatot: "Szeretném, ha tudnád, hogy még mindig rád gondolok.

Nem várom el, hogy válaszolj, de én itt vagyok. " Vagy kipróbálhatod: "Még mindig szeretnék segíteni neked, és csütörtökön 18:00-kor ismét viszek neked vacsorát. Nem kell kijönnöd és meglátogatnod, hagyhatom ajtóban, de ott leszek, ha akarsz egy ölelés. Ha nem szeretnéd, hogy segítsek csak tudasd kérlek."

A legfontosabb az, hogy segítsen a gyászolóknak abban, hogy tudják, hogy nincsenek elvárások a kedvesség viszonosságával szemben, és hogy nem kell aggódniuk az érzéseitek megsértése miatt. Támogassa továbbra is őket, de gondoskodjon könnyedén, ha szükségük van rá.

Összeségében mondani valamit szinte még mindig jobb, mint egyáltalán semmit sem mondani.

Legutóbbi cikkek

Talán ez is érdekelhet

Amikor egy szeretett hozzátartozónk elhalálozik, az érzelmi teher és a gyászfeldolgozás mellett számos kötelező gyakorlati teendő is vár még ránk. Az egyik ilyen kihívás a digitális örökség kezelése, beleértve a bankszámlákat, online előfizetéseket és a közösségi média fiókokat.

"Boldog Karácsonyt!" "Boldog új évet!" Az év vége közeledtével mindenhol, ahol megfordulunk, mindenki azt mondja nekünk, hogy boldognak kell lennünk.