Kiknek való a polgári búcsúztatói szakma?

2023.08.20

Ha a Búcsúztatói hivatás elsajátítását fontolgatod, akkor ez az útmutató segítségedre lesz.A Búcsúztatói Mentor Program megkezdéséhez különleges típusú emberre van szükség. Egy olyan személyre, aki természeténél fogva kedves, gondoskodó és empatikus természetű. Valaki, aki tudja, mikor kell beszélni, és mikor kell csak jelen lenni. Nem könnyű munka, de végtelenül kifizetődő.

Egy képzett polgári búcsúztatónak megadatott az a felelősség, hogy megosszanak élettörténeteket azok helyett, akik erre nem képesek. Hogy megteremtsék a pillanatot, és méltó módon emlékezzenek meg olyan emberek életéről, akik oly sokaknak jelentettek oly sokat.

Lehet, hogy ez nem tűnik örömteli szakmának, de azok számára, akik szeretik megérteni és segíteni az embereket, amikor a legnagyobb szükségük van rá - az örömök végtelenek.

Ki is az a Polgári Búcsúztató?

Dióhéjban összefoglalva, a búcsúztató olyan személy, aki beszédet és verseket mond és levezényli a temetést. Na de ez a szerep sokkal többet jelent ma már, mint csak magát a búcsúztatást.

Valójában megtervezi a szertartást, kiválogatja a zenéket, beszél és egyeztet folyamatosan a gyászolókkal, megírja a gyászbeszédet, és egy olyan szertartást hoz létre, amely az elhunyt személyre jellemzően egyedi. A polgári búcsúztató általában szoros kapcsolatot tart az elhunyt családjával és megpróbál a lehető legtöbb felelősséget átvállalni a szertartás előkészítése során.

Azaz, felszabadítja őket az ilyen esemény megszervezésével járó nyomás alól, amikor a gyász még olyan friss.

A Búcsúztatói Mentor Program - BMP

A Búcsúztatói Mentor Program egy olyan képzési lehetőség, amelynek során a résztvevők betekintést nyernek a búcsúztatói szakma világába. Ez a program lehetővé teszi a mentoráltak számára, hogy tanuljanak és fejlődjenek a gyászmunka terén tapasztalt mentortól, aki szakmai segítséget nyújt és megosztja a saját tapasztalatait.

Ez az intenzív program lehetőséget biztosít arra, hogy a mentoráltak megszerezzenek minden szükséges készséget és ismeretet a búcsúztatói szakma színvonalas végzéséhez.

A mentorálás részeként megtanulod, hogyan képviseld magad a legjobban, amikor egy temetés alkalmával találkozol a temetkezési vállalkozások vezetőivel és/vagy alkalmazottaival, iletve a temetőben dolgozókkal. Annak érdekében, hogy - még ha új is vagy a kapcsolatépítésben -, a megfelelő időben magabiztosan ki tud fejezni, milyen profi szakember vagy.

Búcsúztatói Mentor Program Tudástár
Búcsúztatói Mentor Program Tudástár

Ha szeretnél többet megtudni a Polgári Búcsúztatói Mentor Programról, kérlek

JELENTKEZZ ITT!


Szükséges készségek

A temetési búcsúztatói szakma gyakorlásához számos készség szükséges. Az egyik legfontosabb az empátia. Egy búcsúztatóknak képesnek kell lennie mélyen megérteni és átérezni mások érzelmeit és tapasztalatait. Ezen kívül kommunikációs készségekre, türelemre, rugalmasságra és jó problémamegoldó képességre is szükség van. Egy búcsúztatónak tudnia kell kezelni a stresszt és az érzelmi terhet, amely a gyászmunka során felmerülhet.

Mit vegyen figyelembe az a személy, aki ebben a hivatásban szeretne dolgozni?

A búcsúztatói szakma elkezdése előtt fontos néhány dolgot figyelembe venni. Először is, a jelentős érzelmi terhelést és az empátia iránti folyamatos szükségletet kell figyelembe venni.

A gyászmunka intenzív és kihívást jelenthet, ezért fontos, hogy az érdeklődők felkészüljenek erre a mentális terhelésre. Emellett a temetőkre és temetkezésekre vonatkozó fontos jogszabályokat, fogalmakat, írott és íratlan gyakorlati szabályokat is szükséges ismerniük!

Fontos, hogy a mentoráltak megismerjék magukat, és megértsék, hogy mi hajtja őket a segítés iránt. A polgári búcsúztatói szakma sokszor hálátlan munkát jelenthet, de a segítségnyújtás és az emberek támogatása meghatározó ereje lehet a személyes elégedettség szempontjából.

Különböző helyszíneken fogsz dolgozni

Nincs meghatározott helye, ahol szertartásokat tarthat egy búcsúztató, sőt, minden héten más-más helyszínen dolgozunk, attól függően, hogy milyen messzire vagy hajlandó elutazni. Lehet, hogy egy hagyományos temetőben fogsz temetést vezetni, de lehetőséged van arra is, hogy szállodákban, éttermekben, családi házak kertjében, vízparton, hajón, erdőben és tulajdonképpen bárhol dolgozz, ami valamit jelentett az elhunyt személynek.

Legyen hivatásod a szenvedélyed

Nem mindenkinek adatik meg, hogy azzal az érzéssel ébredjen, hogy a munkájának van értelme, hogy olyan munkát végeznek, amely hatással van az emberekre, megérinti őket és valóságos módon hatással van rájuk. A Mentor Program végzősei tudják, hogy sok-sok életben hoznak változást. Érzelmileg megindítják a barátokat és családtagokat, amikor a legnagyobb szükségük van rá.

A polgári búcsúztatók kreatív képességeiket arra használják, hogy olyan magával ragadó történeteket állítsanak össze, amelyek tisztelegnek az elhunytak előtt. Ez a munka óriási felelősséggel jár, de ezzel a súllyal együtt jár a tudat, hogy amit tesznek, az valóban jelentőséggel bír.

A Búcsúztatói Mentor Program képzés online végezhető el

Egy olyan online oktatási szolgáltatás, mint a Búcsúztatói Mentor Program választásának legfőbb előnye, hogy a képzést otthonról, kényelmesen végezheted el. Miközben rugalmasan tanulhatsz, amikor csak tudsz.

Ez azt jelenti, hogy a programot a család, a jelenlegi munkahelyed mellett is könnyen el tudod végezni. Ezzel együtt, lehetőség van arra is, hogy egy valós búcsúztatást is végig kísérj egy temetési szertartáson, mielőtt a saját szertartásod-búcsúztatásod megtartanád.

Mennyit lehet keresni Polgári búcsúztatóként a képzést követően?

Magyarországon a polgári búcsúztatók átlagosan 40.000-170.000 Ft-ot keresnek temetési szertartásonként attól függően milyen típusú a búcsúztatás és a kapcsolódó szolgáltatásai a búcsúztatónak. Az, hogy milyen gyakran dolgozol, természetesen tőled függ és sajnos munka rendszeresen van. Ami azt jelenti, hogy annyit vagy olyan keveset dolgozhatsz, amennyit csak szeretnél!Remélem, sikerült tájékoztatást adnom és esetleg inspirálni a döntésben mindazokat, akik szeretnék elkezdeni a Búcsúztatói Mentor Programot. Örömmel segítek a polgári búcsúztatói hivatáshoz vezető úton azzal, hogy köszönthetlek a Mentor Programban.

Gondosan naprakész és modern a tananyag.

Célom, hogy a búcsúztatói mentoráltjaim mindenre kiterjedő és átfogó képzésben részesüljenek e szakmához kapcsolódóan. E mellett szívügyem, hogy ne csak a Mentor Programot végezze el a jelentkező, hanem a munkakezdésre, a szabadúszó vállalkozásának elindításában is segítsek.

Jelentkezz

...ha teljesen kezdő vagy - más területről érkezel - és akkor is, ha már a búcsúztatásban gyakorlatot szereztél, de úgy érzed szívesen tanulnál még vagy a vállalkozásod menedzselésével vannak gondjaid!

Szeretnél váltani és szabadúszó vállalkozó lenni?

JELENTKEZZ ITT

Ki lesz a mentorod?

Zombor Zsuzsanna

Zsuzsanna Magyarországon elsőként és egyedülálló módon - a Búcsúztatói Mentor Program keretén belül - oktatja a Polgári Búcsúztatói hivatást.

Zsuzsanna egy közösséget vezet, aki az idejét annak szenteli, hogy segítse őket a vállalkozásuk fejlesztésében és abban, hogy a búcsúzatás és kegyeleti hivatás, a nehéz életszakaszban való segítés életstílussá váljon.

Mivel 2006 óta maga is búcsúztató, tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki érvényesüljön a kegyeleti szakmában, így a legjobb búcsúztatókat képzi ki Magyarországon. Marketing és E-business közgazdászként, pedig nagy rálátással rendelkezik az éppen aktuális online marketing és kommunikációs trendekre, ami szintén szükséges a szakma magas fokú műveléséhez.


Akik már sikeresen végeztek és elindították búcsúztatói vállalkozásukat

Ez a Búcsúztatói Mentor Program egydülálló Magyarországon!

Legutóbbi cikkek

Talán ez is érdekelhet

Amikor egy szeretett hozzátartozónk elhalálozik, az érzelmi teher és a gyászfeldolgozás mellett számos kötelező gyakorlati teendő is vár még ránk. Az egyik ilyen kihívás a digitális örökség kezelése, beleértve a bankszámlákat, online előfizetéseket és a közösségi média fiókokat.

"Boldog Karácsonyt!" "Boldog új évet!" Az év vége közeledtével mindenhol, ahol megfordulunk, mindenki azt mondja nekünk, hogy boldognak kell lennünk.