Koronavírus tanácsok és információk temetésekhez

2020.09.24

A Covid-19 (koronavírus) járvány soha nem látott kihívások elé állította azokat a gyászoló családokat, akiknek temetést kell szervezniük szeretteiknek, valamint sok gyászolónak, akik szeretnék tiszteletüket tenni. 

Alábbi kérdések érkeztek hozzám és sok mindenkiben felvetőthetnek még, ezért segítségül pár válasz ezekre.


Rendezhetek temetést a járvány idején?

Igen. Felhívom figyelmét, hogy a ravatalozóknak nyitottnak kell lennie illetve külső ravatallal szükséges.

Rendelhetek-e temetést elhunyt hozzátartozójának, ha koronavírusos tüneteim vannak?

Ha Önnek vagy bárkinek, aki részt vesz a temetés megszervezésében, koronavírus tünetei vannak, vagy a fertőzés pozitív eredményt mutat, kérem, maradjon otthon és tartsa be a kormány előaírásait . A temetést továbbra is online vagy telefonon intézheti illetve későbbi időpontra tehető, amenniyben hamasztást rendelt.

Temetéskor maszkot kell hordanom?

Igen. A kormány azt tanácsolta, hogy kötelező viselni mind a ravatalozóban, mind az istentiszteleti helyeken, templomokban. Ez azt jelenti, hogy a temetésen való részvétel közben mindig viselnie kell a maszkot. A maszkot eltávolíthatja, ha a szabadban tartózkodik, például a sírnál.

Megtekinthetem-e elhunytamat a Covid-19 járvány alatt?

A legtöbb esetben igen, megtekintheti elhunyt hozzátartozóját, de elengedhetetlen, hogy előzetesen elvégezze a szükséges intézkedéseket. Miután megbeszélte a temetkezési vállalkozóval és/vagy temető gondnokkal a  látogatás idejét, nagyon vigyázzon, hogy csak az ugyanazon háztartásban élőkkel látogasson el.

Részt vehetek egy temetésen a világjárvány idején?

Az egyének között legalább 2 méteres biztonságos távolság tartson. Ne keressen fizikai kapcsolatot senkivel a háztartásán kívülről, beleértve a temetésre utazást és a temetést is, és a koronavírus tüneteit mutató személyek nem vehetnek részt.

Ezenkívül, ha a szeretett személy a COVID-19 miatt halt meg, vagy tüneteit még halála előtt tapasztalta, nyomatékosan javasoljuk, hogy ne tartson be olyan szokásokat vagy gyakorlatokat, amelyek szoros kapcsolatba hozhatnak velük ( megtekintés, érintés). 

Hol tarthatok búcsúztatást?

Magát a búcsúztatást sok más helyszínen meg tarthatja, nem csak a temető ravatalozójában. Rendezvényteremben, étterem kerthelységében, otthon a kertben, vízparton... számos lehetősége van, hogy elbúcsúzzanak elhunytjától - amennyiben hamvasztási szolgáltatást rendelt.

Van-e valamilyen módja annak, hogy online megtekinthessek egy szolgáltatást?

Igen, a temetkezési vállalkozásoknál már számos helyen és módon megtekinthetők az interneten keresztül. A leggyakoribb módszer a webes közvetítés vagy az élő közvetítés. Sok temetkezési cég kínálja ezt a szolgáltatást, amely sok ember számára lehetővé teszi a temetésen való részvételt anélkül, hogy bárkit veszélyeztetne.