Megküzdeni a gyásszal karácsonykor

2022.12.21

"Boldog Karácsonyt!" "Boldog új évet!" Az év vége közeledtével mindenhol, ahol megfordulunk, mindenki azt mondja nekünk, hogy boldognak kell lennünk.

De azok számára, akik a közelmúltban veszítettek el valakit, akit szerettek, az ünnepek inkább túlélésnek tűnhetnek, mint élvezetnek. A hagyományokat és eseményeket, amelyek annyi örömet és értelmet adhatnak az ünnepeknek, fájdalmas emlékeztetők szakítják meg annak a személynek a fájdalmas emlékeivel, akit szeretünk, és aki már nincs itt, hogy osztozzon bennük. Sokan azt kívánják, bárcsak találnának egy csendes helyet, ahol elrejtőzhetnek január 2-ig.

Azok számára, akik a közelmúltban veszítettek el szeretteiket, az ünnepek inkább túlélésnek tűnhetnek, mint élvezetnek.

Megküzdeni a gyásszal karácsonykor

A karácsony mérhetetlenül fájdalmas időszak lehet, ha egy számunkra fontos személy hunyt el. Mindenütt vannak olyan kritikus ingerek - a tévéreklámoktól kezdve a megható zenéken át a személyre szabott üdvözlőlapokig -, amelyek miatt Ön és családja nehezen fog tudni megbirkózni a karácsonyi gyásszal.

Bár a gyász soha nem múlik el teljesen, lesznek olyan időszakok, amikor az érzelmek sokkal erősebbek, mint máskor, és amikor a veszteség érzése nagyobbnak tűnhet. A karácsony - a szeretet és a család ünnepe. Nem számít, hogy a különleges személy néhány héttel, hónappal vagy évvel ezelőtt halt meg, karácsonykor nehéz lehet megbirkózni a gyásszal.

A gyász feldolgozásának módjai karácsonykor

  1. Próbáljon tekintettel lenni mások szükségleteire, mivel a családban mindenki másképp gyászol.
  2. Engedje meg a gyerekeknek (és magának), hogy várják és élvezzék a karácsonyt, mosolyogjanak és szórakozzanak.
  3. Adjon teret az emlékeinek hogy ha valaki hiányzik, és ez természetes, hogy hiányzik.
  4. Beszélgessenek családilag arról, hogy mit éreznek mindannyian a karácsonnyal kapcsolatban.
  5. Döntsék el közösen, hogy mivel szeretnének emlékezni a számotokra fontos személyre
  6. Tervezz, de adjon lehetőséget arra is, hogy meggondolja magát.
  7. Legyen kedves önmagához, és ha a dolgok túl soká válnak, találja meg a módját, hogy időt szakítson magára.

Hogyan emlékezzünk valakire karácsonykor

Egyes családok szívesen folytatják a régi családi hagyományokat, míg mások új családi hagyományt teremtenek, például közösen sütnek egy különleges karácsonyi süteményt. Az elhunyt személy emlékét valami különleges dologgal is felidézhetik. Ez lehet egy különleges hely meglátogatása, gyertyagyújtás vagy egy új, különleges dísz megvásárlása a fára. Esetleg meglátogathatják a sírt vagy azt a helyet, ahol a hamvakat szétszórták, kisétálhat a családjával a Duna vagy Tisza partra - ha vízi temetése volt szerettének - elhelyezhetnek ott egy karácsonyi virág csokrot. Megkérheti barátait és családtagjait, hogy írjanak különleges üzeneteket a szerettének csillag alakú kivágásokra, és ezeket szalaggal felakaszthatja az otthonában vagy a fára.

Kérdezzen meg másokat is, hogy milyen emlékeik vannak az elhunyt hozzátartozójáról és kezdje el összeállítani az "élettörténetét". Ha a családtagok karácsonykor együtt vannak, ez jó alkalom lehet arra, hogy ezeket megörökítsék. A karácsonyi emlékeket is fel lehet idézni, például: "Mi volt a legrosszabb vagy a legjobb ajándék, amit valaha is kaptál tőle?" "Mi volt a kedvenc pillanata vele?" Hallgassátok meg a kedvenc zenéjüket, vagy a kedvenc karácsonyi zenéjüket. Készítsen és süssön sós tésztából formákat, amelyeket a fára akaszthat. Díszítheti  őket az elhunyt személy számára fontos dolgokkal. 

Karácsonyi emlékek díszei

1. Ünnepi szék karácsonyi szimpátia dísz

Ez a fa székdísz ünnepi koszorúval kedvese üres székét jelzi. Nem szabad elfelejteni az év ezen különleges időszakában, helyet biztosított nekik az asztalnál!

2. Emlékszív szívdísz - karácsonyi ajándék

Tudassa valakivel, hogy gondol rájuk a karácsony közeledtével. Ez a szívből jövő vers és dísztárgy emlékajándék biztosan megérinti azt a különleges barátot vagy családtagot. Ez olyan, mintha egy üzenetet kapna a mennyországban élő kedvesétől.

3. Karácsonyi fadísz

Az egyedi tervezésű fa emlékdísz meghitt hangulatot varázsol a karácsonyba! Egy élénkpiros szív, hogy képviselje a szeretett személyét. 

4. Karácsony a mennyben - személyre szabott fadísz

Tegye egyedivé a kézzel készített díszt szerette nevével és dátumaival. Ha erre a szép hangulatra gondolsz: "Lehet, hogy nem látod őket, de ott lesznek", - vigaszt nyújthat neked, miközben ünnepel.

5. Személyre szabott kisállat-emlékdísz

A kedvencére való emlékezés karácsonykor keserédes lehet. Ők még mindig segíthetnek neked abban, hogy ünnepelhessen egy személyes fadísszel. Készítsen gyönyörű díszt kedvence fényképével és nevével és minden ünnepi szezonban Önnel lesz!

6. Emlékdísz nagypapának

Ha kedvenc ingét karácsonyi díszlé varázsolja, nagyszerű módja annak, hogy a közelében érezhesse az ünnepek alatt. Ez egy egyedülálló dísz, amely csak a szeretett személyt idézi. Képzeld el, hogy megérinted azt az inget, amit nagypapa viselt! Ez valóban méltó tisztelgés az ember, a mítosz, a legenda, nagypapa előtt! 

Ünnepelje a karácsonyt amikor készen áll rá

A karácsony pontosan olyan, amilyenné Ön teszi. Lehet az év örömteli időszaka, de lehet szomorú és magányos is. Ne feledje, ne tegyen semmi olyat, amitől kényelmetlenül érzi magát. Ön az, aki gyászol, és ehhez időre van szüksége.

Legutóbbi cikkek

Talán ez is érdekelhet

"Boldog Karácsonyt!" "Boldog új évet!" Az év vége közeledtével mindenhol, ahol megfordulunk, mindenki azt mondja nekünk, hogy boldognak kell lennünk.